Melodikrysset

Numera tv-lös sedan två dygn, lät jag radion stå på här under morgonen. Först klarade jag nästan alla frågor i Ring så spelar vi (vars rubriker med åren har blivit så ledande att frågorna i sig kan vara nästan hur svåra som helst) och sedan slog jag mig ned med ett blankt papper, en gammal linjal och en blyertspenna.

Melodikrysset … Somliga av mina kyrkliga vänner har som ständig vana att lösa detta. Min pappas fru pratar ännu om hur vi löste det en lördag på väg till Falun sommaren 2000. I mitten av 00-talet gjorde jag det tämligen regelbundet men nu var det länge sedan. Vad jag mindes från då, var att krysset var tio kolumner brett och nio rader högt, så jag utgick från att det var så nu med och ritade alltså upp nittio rutor. Att startrutorna fortsatt är numrerade uppifrån och ned samt från vänster till höger tog jag också för givet.

Det krävs att man lyssnar noga. Varje ledtråd om var i kryssystemet ett ord finns, bör man anteckna. Likaså är det fullständigt nödvändigt att skriva ned hur många bokstäver orden ska vara. Sedan är det bara att sätta i gång.

Det började lätt. MONTSERRAT hoppas jag stavas så även som förnamn och MERCURY är bekant också från astronomi och kemi. Romanfiguren BECK och rockbandet KISS, tja, det var kvalificerade gissningar. Anders Eldeman känner nog inte till så många asiatiska valutor, så YEN var självklart. Ingen annan än DAN kan ha skrivit om Luossa.

Internet är fusk, så det får man inte använda. Nationalencyklopedin har hjälpt mig förr men gjorde det nog inte nu. Denna gång fick jag däremot hjälp av en abnormt tung bok om kända operor som annars står och dammar igen på en hylla. ROSSINI passade så bra där på lodrätt 5, och lodrätt 8 kunde vara SKATAN ur La gazza ladra.

Massor av människor heter NILSSON. Att BEDA är svag för engelska sjömän är allmänt känt, liksom att envar har god UTSIKT från Eiffeltornet och att många produkter förvaras på FAT. Säkert finns det någon skandaliserad dokusåpakändis som heter LINDA, och den jättekända skådespelaren R–L– måste ju vara ROLF (även om jag inte vet vem).

Puh, jag tror att jag klarade det.

*

 

(Att jag inte har någon tv, beror på att hyresvärden, som köpte huset för några år sedan, bytte tv-leverantör och att denna i sin tur nu tvingar kunderna att ha en modern digital-tv för att kunna se programmen. Investeringar i hemelektronik är inte min grej, så tills vidare lever jag utan television. Det kan vara en intressant upplevelse, för också det är ett par decennier sedan ...)