Acting headmaster

Det berättas att Alexander Haig, utrikesminister under Reagan, befann sig i Vita huset i samband med mordförsöket på presidenten, och inför pressen uttryckte "I'm in control here". Det fick han kritik för, eftersom det fanns tre man före honom att utöva presidentmakten. Men vad skulle karl'n säga? Ingen av dessa hade möjlighet att göra något och han råkade vara den enda som kunde samordna verksamheten. Den här veckan axlade jag Alexander Haigs mantel.

 

Skolan har haft höstlov. En vanlig dag under terminen är det närmare 1500 personer som fyller upp korridorer, salar och alla andra utrymmen, men så har det inte riktigt varit den här veckan. Eleverna har lov och lärarna endera har jobbat in tiden eller har tagit sig ledigt på eget bevåg, så i hela den jättestora byggnaden fanns under veckans första dagar några vaktmästare, en och annan städerska, ett par bibliotekarier, specialpedagoger, elevassistenter och administrativ personal.

 

I onsdags morse var det uppenbart att även många av dessa hade tagit ut semester och några timmar senare gick ytterligare några hem. Sedan var det nästan bara jag kvar...

 

Det finns många ställen i världen som ligger öde men en plats som annars sjuder av liv blir tystare än allt annat. Ett par av kvällarna stannade jag kvar tills det mörknat och när jag klev ut ur fysikinstitutionen klockan fem, var det med en bekant känsla av att stå i centrum, äga hela världen, själv kunna fatta alla besluten. Jag har förstås upplevt den ett otal nätter på Stiftsgården i Rättvik men också på Skyttegatan i Kiruna, på högskolan i Falun och i ensamheten på mitt berg, varje gång med yttersta tillfredsställelse.

 

Preludiet blev långt men nu till saken. När jag satt i personalrummet på torsdag eftermiddag och drack en kopp te, var det jag och ingen annan som gjorde postmannen lycklig. Min närvaro var det enda som räddade honom från nesan att återvända till högkvarteret med ofullgjort uppdrag. Jag var den enda anställda som kunde godkänna den stora läroboksleveransen som nu var insläpad på två stora lastpallar. I'm in control here, liksom.

 

Ja då, här har ni en som klarar allt. Även att agera gymnasiechef om så skulle vara...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0